Python-oktató

A Python egy könnyen tanulható, sokoldalú programozási nyelv. Jól használható, magas szintű adatstruktúrákkal rendelkezik, valamint az objektum-orientált programozás egyszerű, mégis hatékony megvalósításával. A Python elegáns nyelvtana, a nyelv dinamikusan típusossága, valamint parancsértelmező jellege ideális szkriptek készítésére és gyors alkalmazásfejlesztésre több platformon, szerteágazó területeken.

A Python értelmező és a sokrétű, alaposan kidolgozott alap-könyvtár (Standard Library) szabadon elérhető és felhasználható akár forráskódként, akár bináris formában minden jelentősebb platformra a Python weboldaláról: https://www.python.org/. Ugyanitt hivatkozások is vannak külső fejlesztésű modulokra, programokra és eszközökre, és kiegészítő dokumentációkra.

A Python értelmező egyszerűen kiegészíthető új függvényekkel és adattípusokkal C vagy C++ nyelven (vagy más, C-ből hívható nyelven). A Python maga is alkalmas kiegészítő nyelv már elkészült alkalmazások bővítéséhez.

Ez az oktató megismerteti az olvasóval a Python alapvető gondolkodásmódját, nyelvi lehetőségeit és rendszerét. Segít a gyakorlott felhasználóvá válásban. A példák a dokumentumba ágyazottak, internet elérés nem szükséges az olvasásukhoz.

A Python Reference Manual a nyelv részletes definícióját tartalmazza. C vagy C++ nyelven írt kiegészítések létrehozásához hasznos olvasnivaló az Extending and Embedding the Python Interpreter és a Python/C API Reference. Ezenkívül van néhány könyv, amely a Pythonnal komolyan foglalkozik.

Ez nem egy minden apró részletre kiterjedő oktatóanyag. Bemutatja a Python legfontosabb lehetőségeit, és megismerteti veled a nyelv gondolkodásmódját és stílusát. Ha végigcsinálod, képes leszel Python modulok és programok írására, és ami a legfontosabb: a további tanulásra. Az oktató után érdemes a The Python Standard Library fejezetben leírt modulokkal megismerkedni.

A Glossary fejezetet is érdemes átolvasni.

A magyar fordítással kapcsolatban a Pár szó a magyar fordításról fejezetben olvashatsz.

Pár szó a magyar fordításról

A fordítást Horváth Árpád <horvath.arpad.szfvar kukac gmail.com> készítette. A fordítás a 2.1-es verziójú tutoriallal kezdődött. A 2.4-es Python verzió környékén a fordításban segítségemre volt Nyírő Balázs <diogenesz at pergamen.hu>, köszönetemet fejezem ki Neki. A 2.4-es verzió dokumentációját konvertáltam át LaTeX forrásból reStructuredText-be. Még lehetnek olyan részek, remélem már elenyésző számban, amelyek csak a Python2-es verziójával mennek, vagy amelyeket tévesen fordítottam. Kérem ezeket, és más tévedéseket, elírásokat, fordítási hibákat jelezzék Horváth Árpádnak a fenti email-címen.

Angol szavak/kifejezések magyar megfelelői

A tuple szóra nem találtunk igazán jó magyar megfelelőt. A Python3 könyvben szereplő rendezett sorozat kifejezés kissé hosszadalmasnak tűnik számunkra, ezért maradtunk a tuple kifejezésnél, amelyet az angol kiejtésnek megfelelően ragoztunk.

Szótár

angol magyar
argument argumentum
built-in (function) beépített (függvény)
control flow statements vezérlő utasítások
string-literal literális karakterlánc
backslash vissza-per jel
positional argument hely szerinti argumentum
keyword argument kulcsszavas argumentum
prompt prompt
tuple tuple tuple-t, tuple-nek...
sequence sorozat
object objektum
attribute (osztály) jellemző
data attribute adatjellemző
method metódus
exception kivétel
raise an exception kivételt vált ki
clause ág
handler (az exeption-öknél) kezelő
token token
default alapértelmezett
scope hatáskör, hatókör
keyword argument kulcsszavas argumentum
right-hand side expression jobboldali kifejezés
sequence unpacking a sorozat szétpakolása
shortcut operators ???
slice notation szelet jelölési mód
List Comprehensions listaértelmezés
Library reference Referencia könyvtár